Dieta
Wiedza z zakresu zależności między odżywianiem, a zdrowiem kręgosłupa, jest rzadko przekazywana przez lekarzy. A odpowiednim doborem pokarmów można sobie bardzo skutecznie pomóc.
Wiadomo, że niedobór pewnych witamin powoduje dolegliwości kręgosłupa. Długotrwały niedostatek wapnia ujawnia się w formie osłabienia struktury kości, czyli osteoporozy. Niedobór witaminy B12 może powodować bolesność kręgosłupa i degenerację komórek nerwowych w rdzeniu kręgowym. Niedobór witaminy D może doprowadzić do krzywicy.
U osób z nadwagą nacisk na krążki międzykręgowe jest dużo silniejszy, niż u osób o prawidłowej masie ciała. Jest to przyczyną deformacji krążków oraz napięcia mięśni, a w efekcie bólu. Osoby otyłe mają również problemy z poruszaniem się, ponieważ ich stawy mają mniejszą ruchomość. Usztywnienie stawów i mięśni może z kolei prowadzić do częstszych urazów. Długotrwały ból kręgosłupa negatywnie odbija się także na samopoczuciu chorego, który często chce je poprawić właśnie poprzez zjedzenie czegoś smacznego. Trzeba jednak pamiętać, że walka z nadwagą jest bardzo ważnym elementem w walce o zdrowy kręgosłup.
Uczeni udowodnili, że główną przyczyną zmian chorobowych naszych dysków międzykręgowych jest niedobór wapnia i wody. Jedną z przyczyn jest także zaburzenie gospodarki węglowodanowej, mineralnej i kwasowo-zasadowej. Aby utrzymać kręgosłup w zdrowiu niezbędne jest dostarczenie mu odpowiedniej ilości witamin: A, B, C, D i soli mineralnych (wapń, magnez, krzem, cynk, chrom). Powinniśmy spożywać pokarm bogaty w kwasy organiczne, mikroelementy i wodę. Składniki te znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego, produktach mlecznych (ale nie w mleku) i rybach. Te ostatnie są szczególnie cenne ze względu na bogactwo zawarte w tłuszczach rybnych.
Białko budulcem kości i stawów
Doskonałym źródłem białka, które jest budulcem chrząstki stawowej, jest nabiał. Codziennie staraj się zjeść nieco twarogu lub wypić kefir. Nabiał jest także najważniejszym źródło wapnia, który wraz z fosforem buduje kości i zęby. Wystrzegaj się natomiast mleka. Według naukowców – wbrew powszechnemu mniemaniu – nie wzmacnia ono kości, tylko je osłabia. Mleko wypłukuje wapń z organizmu, przez co sprzyja osteoporozie. Ponadto jest bardzo ciężkostrawne dla dorosłego człowieka i właściwie powinno być spożywane tylko w okresie niemowlęcym – tak jak to ma miejsce u wszystkich innych ssaków. Mleka nie powinni pić dorośli, gdyż nie posiadają oni enzymów trawiennych odpowiedzialnych za trawienie mleka, więc organizm strasznie się z nim męczy. Jeśli zatem bardzo lubisz mleko, warto poczytać o tym, jaki może mieć wpływ na Twoje zdrowie i dlaczego uzyskało miano „białej śmierci” czy „cichego mordercy”. Oczwyście, ten pogląd dla starszych osób jest nie do przyjęcia. Zastanów się jednak, co jest ważniejsze. Twoje zdrowie czy mleko? Jeśli masz krówkę w domu, to proponuję przerzucić się na sery.
Warzywa dla elastyczności stawów
Warzywa zapobiegają procesowi zwyrodnieniowemu i opóźniają starzenie się stawów. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który bierze udział w budowaniu chrząstki, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Wskazane jest spożywanie w szczególności marchewki, kapusty, ogórków, brokułów, pietruszki, buraków. Wymienione warzywa są także ważnymi źródłami antyoksydantów.
Ryby bardzo pozytywnie wpływają na kręgosłup
Najcenniejsze dla naszego zdrowia są ryby morskie. Powinniśmy spożywać je minimum dwa razy w tygodniu. Najpopularniejsze ryby morskie to między innymi tuńczyk, makrela, śledzie, flądry i sardynki. Zawierają one dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają między innymi na funkcjonowanie stawów oraz ich lepszą sprawność, ruchomość i elastyczność. Kwasy te znajdują się także w owocach morza oraz oliwie z oliwek, oleju lnianym i rzepakowym. Tłuste ryby dostarczają też witaminę D, która działa przeciwzapalnie i wspomaga przyswajanie wapnia. Wspomniane oleje, a także orzechy, dostarczają z kolei witaminę E, która działa przeciwzapalnie.
Szkodliwe produkty
Tłuszcz zwierzęcy, olej słonecznikowy i białe pieczywo w różny sposób negatywnie wpływają na nasze stawy. Szkodliwa dla całego organizmu jest także wszelka żywność wysoko przetworzona: fast foody, chipsy, zupy w proszki itp., ponieważ zawierają dużo soli,